Κίνηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμπνοια των τάσεων

Κίνηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμπνοια των τάσεων

«Ελάτε να πάμε το κόμμα μπροστά». Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει σε όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μια νέα πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται στα σκαριά από στελέχη που -με την «παλιά» ορολογία- θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «προεδρικοί». Λέμε «παλιά», γιατί η νέα αυτή πρωτοβουλία θεωρεί πως ήρθε ο καιρός για μια καινούργια προσέγγιση ανάμεσα στις τάσεις που στελεχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έχει αφετηρία το κόμμα και βασικούς στόχους τη διαχείριση της επόμενης μέρας: τη μεταμνημονιακή περίοδο μετά την καθαρή έξοδο και την πορεία προς τις εκλογές.

Μια πρώτη συνάντηση θα γίνει αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου τη βασική εισήγηση θα κάνει ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Τη σχετική πρόσκληση στη νέα αυτή προσπάθεια συνυπογράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Σακελλάρης, Γιάννης Βουλγαράκης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Αναστασία Σαπουνά, Χρήστος Στάικος, Πέτρος Καραγεώργος, Αγγελίνα Χατζοπούλου και Αλέξης Χριστόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως θετικά αντιμετωπίζουν αυτή την κίνηση αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Νίκος Παπάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Μπαλάφας.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «επειδή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και εκείνες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πολλές, σημαντικές και πρωτόγνωρες, επειδή το κόμμα οφείλει να αντιστοιχήσει την εν γένει πολιτική του επιρροή με την κοινωνική του δικτύωση, επειδή πρέπει να υπερβούμε την παρούσα κατάσταση στη λειτουργία του κόμματος και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωσή του, προκειμένου τα μέλη του να συμμετέχουν και να εκφράζονται, επειδή το κόμμα οφείλει να παραμένει μόνιμα και σταθερά στις επάλξεις, ώστε να είναι ανοιχτός και διαυγής ο στρατηγικός του στόχος και να εμβαθύνεται διαρκώς το περιεχόμενο της πολιτικής του: Απαιτείται η συνειδητή, δημιουργική, ώριμη και πλήρως ανοιχτή ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Απαιτείται η επανεκκίνησή του».

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει στόχο να αναδείξει το πώς μπορεί να κινηθεί το κόμμα στη νέα εποχή, με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Η διαχείριση της εξόδου, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι συνεργασίες αναμένεται να έχουν τη μερίδα του λέοντος στη συζήτηση.

Ηδη, έχουν πέσει στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν εκείνα του περιφερειάρχη Κρήτης Στέλιου Αρναουτάκη, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Το πόσοι θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα παραμένει μέχρι τώρα άγνωστο. Είναι σίγουρο όμως ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα γραφής αναφορικά με το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό που ακούγεται εσχάτως: ότι οι τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα, έχουν εξαντλήσει τον ρόλο τους.