«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ενσωμάτωση του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο

«Έπεσαν» οι υπογραφές για την ενσωμάτωση του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ν. Παππάς: «Το VAR θα κάνει το πιο λαοφιλές άθλημα ομορφότερο, θα συμβάλλει ώστε όλοι μας να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το θέαμα» - Γ. Βασιλειάδης: «Σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω τις σκιές που βάραιναν το άθλημα, προχωράμε, μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής, σε μια νέα εποχή»

Οι υπογραφές για τη νέα εποχή με VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο «έπεσαν» το πρωί της Πέμπτης (9/5) στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Τη σύμβαση με το ανάδοχο σχήμα για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Ποδοσφαίρου» με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ (VAR) υπέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι κομμάτι της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, η οποία ακουμπάει όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Η εθνική ψηφιακή στρατηγική είναι μία συμπαγής στρατηγική, είναι μία στρατηγική, η οποία φροντίζει να διαχέονται νέες τεχνολογίες στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία με τρόπο δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και προανήγγειλε περαιτέρω βήματα, τα οποία θα βοηθήσουν συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικά, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής της σύμβασης που θα κάνει πραγματικότητα τη χρήση του Video Assistant Referee σε όλα τα γήπεδα της Super League από τη νέα αγωνιστική περίοδο:

«To Video Assistant Referee θα βοηθήσει το πιο λαοφιλές άθλημα να γίνει ακόμη πιο όμορφο, θα βοηθήσει τον Έλληνα φίλαθλο να ασχολείται λιγότερο με τις αποφάσεις του διαιτητή και περισσότερο με το θέαμα. Είναι ένα έργο που αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου του μετασχηματισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι ένα πρώτο δείγμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από αυτό το βήμα και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, και τους ανθρώπους στη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής τον γγ Στέλλιο Ράλλη και τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της ανάπτυξης και της εκτέλεσης αυτού του έργου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι κομμάτι της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, η οποία ακουμπάει όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας. Η εθνική ψηφιακή στρατηγική είναι μία συμπαγής στρατηγική, είναι μία στρατηγική, η οποία φροντίζει να διαχέονται νέες τεχνολογίες στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία με τρόπο δίκαιο. Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο, τη σύμβαση του οποίου υπογράψαμε σήμερα, είναι ένα πρώτο βήμα για τον συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα, τα οποία θα βοηθήσουν συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα: να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, ώστε μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών να αυξήσει την αξιοπιστία του. Να βελτιωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ως προϊόν, ως θέαμα και ως τρόπος αναψυχής για όλους μας».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σημείωσε: «Είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφήνουμε πίσω, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τις σκιές που βάραιναν για χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο και προχωράμε, μέσω της νέας ψηφιακής πολιτικής, σε μια νέα εποχή. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν την ατζέντα στη μιζέρια, εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Προχωράμε μπροστά και το VAR αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας. Είναι η αρχή ενός συνολικού πακέτου μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού ποδοσφαίρου για να υπάρχει διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, χρηστή διαχείριση, απολογισμός και λογοδοσία. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίσαμε την πολιτική μας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, διότι τα προβλήματα είναι πολλά, σύνθετα και μεγάλα και οι βασικοί παράγοντες της ποδοσφαιρικής οικογένειας, απέναντι. Δεν θα κάνουμε, όμως, βήμα πίσω απέναντι στα σκοτεινά συστήματα του παρελθόντος».    

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Είμαστε  υπερήφανοι που θέτουμε τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του δημοφιλέστερου αθλήματος. Το ποδόσφαιρο είναι ποιοτικό θέαμα και όχι αρένα. Με το VAR στο γήπεδο θα περιορίσουμε τα φαινόμενα διαμόρφωσης αποτελεσμάτων από λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συμβάλλουμε στην αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου, στην αναβάθμισή του και στην καλλιέργεια κουλτούρας φιλάθλου».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, τόνισε: «Ένας από τους πολύ μεγάλους στρατηγικούς στόχους της Ομοσπονδίας γίνεται πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Παππά, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Στέλιο Ράλλη, με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία. Το σύστημα VAR δεν είναι απλά ένα σύστημα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ξεφύγεις από την καχυποψία. Μέσα από αυτό μπορείς να δημιουργήσεις νέες συνθήκες για όλο το ποδόσφαιρο. Σήμερα πρωταγωνιστής των γηπέδων είναι ο διαιτητής, αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της InDigital, Κώστας Ρούπτσος,σημείωσε: «Μιλάμε για ένα αμιγώς ψηφιακό έργο στο χώρο του αθλητισμού, ένα οριζόντιο έργο που αφορά όλα τα γήπεδα τα οποία θα πρέπει να συνδεθούν με ένα Κέντρο Επιχειρήσεων και με μια μεγάλη κεντρική υποδομή. Αυτό καλούμαστε να το υλοποιήσουμε, για να προλάβουμε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου πρωταθλήματος, μέσα σε δυο μήνες. Θα είναι πραγματικά ένα μικρό θαύμα, θα τα καταφέρουμε».

Ο Εκπρόσωπος της Medialuso, Fransisco Jose de la Fuente Ruz, ανέφερε: «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η εφαρμογή του VAR είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου».

 

Πηγή: left.gr