Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικές συμμαχίες και κινήματα για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου (video)

Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικές συμμαχίες και κινήματα για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου (video)

Υπέρ της εκλογικής και μετεκλογικής σύμπραξης «ευρύτερων δυνάμεων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ»τάχθηκε ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνικές συμμαχίες και το ρόλο των κινημάτων στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου», που οργάνωσε η Κίνηση Μελών ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

 

Ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε «προεξάρχον», το ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών, και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την πολιτική και τις συμμαχίες που θα επιλέξει θα πρέπει να παραμείνει, προωθητική δημοκρατική και ριζοσπαστική δύναμη στην πολιτική ζωή της χώρας.

«Οι διαχωριστικές γραμμές που μπορούν να συνεγείρουν και να συνενώσουν ταυτόχρονα, είναι η προοπτική της σταθεροποίησης της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας, με υπεράσπιση της εργασίας ως αναπτυξιακού μεγέθους, όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο Αλέξης Τσίπρας, με την υπεράσπιση και την διέυρυνση του κοινωνικού κράτους. Ακόμη η σταθερή μας σχέση στο προσφυγικό, ότι είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, με βάση τη συβνθήκη της Γενελύης με σεβασμό, στα δικαιώματα των προσφύγων, με την υποδοχή και την απόδοση του ασύλου, με μέτωπο απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλοδοξία» ανέφερε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε:

«Επίσης θέματα όπως είναι ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην επιστροφή στο έθνος κράτος που δημιουργεί περιχαράκωση στα υποπροϊόντα του εθνικισμού, η σχέση Ελλάδας και Ευρώπης, το σύγχρονο κράτος η διαφάνεια και η διαπλοκή, το Περιβάλλον και η Οικονομία, ο Φασισμός».

Ο κ. Δρίτσας είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντισταθεί στην πόλωση και κυρίως στην πώλωση μηχανισμών και κομμάτων αλλά να πει «ναι» στην πόλωση ανάμεσα σε διαφορετικά προγράμματα.

«Η διεκδίκηση αυτών των στόχων είναι ο τρόπος για να εξασφαλίσουμε κοινωνικές εκπροσωπήσεις και την ενεργοποίηση κοινωνικών ομάδων που θα εμπνευστούν από αυτό. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συνδεθούμε με τα κοινωνικά κινήματα, να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες και να διεκδικήσουμε ουσιαστικά τις πολιτικές συμμαχίες», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

«Να οριοθετηθούμε αυστηρά απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό»

«Η περίοδος από το 2012 έως το 2014 ήταν αποφασιστική για την αλλαγή όχι των συσχετισμών αλλά της φύσης και της ιδεολογίας και των πρακτικών» είπε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Μενέλαος Γκίβαλος.

«Συνέβη μια ιστορική μεταλλαγή και αλλοίωση, η οποία συνετελέσθη σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο κ. Γκίβαλος και εκτίμησε ότι υπήρξε έντονη αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης η οποία, όπως είπε, «δεν απέβλεπε μόνο στο να καθηλώσει το ηθικό του ελληνικού λαού, μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών, αλλά να τον κάνει να ενστερνιστεί τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και τα φιλελεύθερα προτάγματα».

«Ο ελληνικός λαός δεν ενέδωσε σε αυτή την επίθεση και αντιστάθηκε. Είναι μια ηθική και διανοητική νίκη. Από μια πονηριά της ιστορίας όλοι αυτοί οι παράγοντες που θα έπρεπε να εξοντώσουν το πολιτικό υποκείμενο, συνέβαλαν στην διαμόρφωση μιας κοινωνικής δυναμικής που μπορεί να ήταν στην αρχή ασύντακτη αλλά εμπεριείχε το στοιχείο της συνειδητοποίησης και της ρήξης. Η αποδόμηση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος συνετελέσθη το Μάιο του 2012», ανέφερε ο κ. Γκίβαλος και συνέχισε.

«Από αυτή την αποδόμηση προήλθε μια πλειοψηφία με έντονο ταξικό στοιχείο, η οποία εμφανίστηκε το 2015 σε τρεις φάσεις. Η πρώτη ήταν η ορμητική που ανέδειξε στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, η δεύτερη στη σύγκρουση με το Δημοψήφισμα και η τρίτη το Σεπτέμβριο, που προήλθε από μια πολιτική ήττα αλλά δεν σήμαινε την συντριβή αυτού του μετώπου.

Η σύγκρουση μνημόνιο αντιμνημόνιο ήταν ιστορικά ορθή, λειτούργησε μέχρι της μέρες μας αλλά τώρα πρέπει να πάρει άλλη μορφή. Να οριοθετηθούμε αυστηρά απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό και απέναντι στην διαπλοκή».

Σύμφωνα με τον κ. Γκίβαλο τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν αυτή την πολιτική είναι η «δημιουργική και δίκαιη ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η εκμετάλλευση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας όπως η κοινωνική οικονομία».

«Πρέπει να ξαναστηθεί το κοινωνικό κράτος στα πόδια του. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να καθιερωθούν δικλίδες λαϊκού ελέγχου, και λαϊκής συμμετοχής. Πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός δημιουργικός πολιτισμός ο οποίος θα μπορέσει να παρεμποδίσει την αίσθηση του μίσους που εξαπολύεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, γιατί αυτό δηλητηριάζει ολόκληρη την κοινωνία», κατέληξε ο κ. Γκίβαλος.

«Να οικοδομήσουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα με σαφές κοινωνικό πρόσημο»

Στην άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η Περιφεριάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κάνοντας λόγο για «καταστροφική πραγματικότητα».

«Στη σημερινή συγκυρία στην οποία βλέπουμε και στον τόπο μας και σε χώρες της Ε.Ε., τάσεις και κινήματα ακροδεξιού λαϊκισμού, είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό και προσφυγικό φαινόμενο, είτε για οικονομικές πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και καλπάζουσας φτωχοποίησης αυξάνονται ραγδαία και σε χώρες όπως η Βρετανία ή η Ιταλία και η Γαλλία» είπε η κ. Δούρου και τόνισε.

«Απέναντι σε αυτή την καταστροφική πραγματικότητα, οι δυνάμεις που δεν αποδέχονται την ορθοδοξία του νεοφιλελευθερισμού, οι δυνάμεις που δεν παρασύρονται από τις σειρήνες του λαϊκισμού, οι δυνάμεις που αποκαλούσαμε κάποτε της Αριστεράς και της Προόδου, καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα πολιτικό πρόγραμμα με σαφές κοινωνικό πρόσημο».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Τάσος Παππάς.

Παρακολουθείστε αποσπάσματα από την εκδήλωση:

Πηγή: neaselida.gr